
Una extraordinària exposició té lloc al Musée d’Orsay de París, Jean-Léon Gérôme (1824-1904), L’histoire en spectacle, fins el 23 de gener de 2011.
El corrent artístic anomenat orientalisme ha estat personalment el far que em va motivar al llarg de tota la meva carrera universitària d’Història de l’Art. Així va ser que el meu estudi final universitari va estar dedicat als orientalistes catalans com Josep Tapiró, Tomàs Moragas, Francesc Sans i Cabot, tots ells liderats per Marià Fortuny.
Ara es presenta una oportunitat per visitar l’obra monogràfica, una gran retrospectiva d’un artista complert, academicista, però un referent de la pintura orientalista. Gérôme fou el gran nom de la pintura denominada orientalista i model per tots els historiadors de l’art, viatgers i amants d'aquest estil. Per a mi ho fou també com un reflex per l’admiració de la ‘descoberta’ d’Orient pels viatgers. La corrent orientalista va configurar el model i l’ideari que definiria les bases de la creació de QADAR Art i viatges.

Després d’una visita a l’Institut du Monde Arabe de Paris, vaig descobrir la col•lecció editada per ACR, Les orientalistes, on destaca el llibre de Gelrald Akerman, La vie et l’oevre de Jean-Léon Gérôme, publicat el 1986 i revisat el 2000. En aquesta obra ja s’apunten els trets iconogràfics que van fer destacar Gérôme entre d’altres pintors. Parlem de la cura que va tenir en emfatitzar el detallisme de l’entorn dels temes centrals de les seves obres que multiplicava el seu valor iconogràfic. Ens mostrava la precisió dels tapissos sumptuosos, llum sàviament distribuïda dels espais interiors, descripció d’espais exteriors i les seves condicions naturals, com per exemple les llums del desert entelades per la sorra, etc.
Gérôme tenia una predilecció per la pintura antiga, de l’època clàssica i històrica (La mort de Cesar, La crucificació de Crist, Pollice Verso), d’aquí el seu interès per conèixer Orient. El seu primer treball va ser la gran tela El segle d’August (1855), mostra tipologies ètniques per mostrar els pobles barbars.

Contràriament al que es pot pensar, el seu imaginari no prové dels països que eren colònies de França, Gérôme va tenir molt més interès per l’Imperi Otomà, per tant va viatjar a Istambul i Egipte, territoris allunyats de l’òrbita colonialista de França.
La seva trajectòria podem dir que ve marcada per l’alternança de la història i l’orientalisme. De la vessant històrica fa servir els seus coneixements a l’hora de documentar les descobertes arqueològiques. De la vessant de l’orientalisme troba un espai per mostrar un agosarat món sensual i eròtic (exhibició de cossos nus de dones joves, nois encantadors de serps) i encara va més lluny mostrant escenes provocadores i de denúncia (un comprador d’esclaus examinant les dents d’una noia com si es tractés de la compra d’un cavall al quadre Mercat d’esclaus (1866). Ens mostra un Orient pacífic, amb escenes quotidianes, de pregàries col•lectives a les mesquites, la vida dels basars de les ciutats, etc.
L’orientalisme de Gérôme, és sofisticat i refinat com el món que representa, serè, reconstruït sobre la base d’una documentació remarcable i precisa. Res a veure amb les seves obres dedicades de l’història Antiga, amb escenes violentes i d’un gran dramatisme.
Ens vol mostrar Gérôme que troba la veritable civilització al profund Orient? En qualsevol cas són les visions més romàntiques d’Orient, entre la realitat i l’imaginari. La descoberta d’Orient.

És per això que des de QADAR recomanem aquesta exposició per aquells que abans del 23 de gener tinguin l'ocasió de visitar el Musée d'Orsay de París.
Ferran Morillas i Vilanova ferran@qadar.cat